БАБХ констатира огнище на Африканска чума по свинете в Пловдивско.

...
 
БАБХ констатира огнище на Африканска чума по свинете в Пловдивско.
Коментари Харесай

БАБХ констатира огнище на Африканска чума по свинете в Пловдивско

 

БАБХ установи огнище на Африканска чума по свинете в Пловдивско. Ветеринарните инспектори, след получен сигнал, са открили изхвърлени трупове на домашни прасета без идентификационна марка. Веднага са подхванати дейности, взети са проби за проучване, резултатът от които е позитивен за заболяването.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището, в която влиза землището на гр. Съединение, общ. Съединение, обл. Пловдив.

БАБХ установи огнище на Африканска чума по свинете

Определена е 10-километрова следена зона към огнището, в която влизат селата Малък чардак, Голям чардак, Неделево и Правище от община Съединение, Костиево, Радиново, Бенковски, Войсил и Строево община Марица, както и Цалапица от община Родопи.

Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство. Извършено е разчистване и многократна стерилизация на мястото, където са открити труповете на свинете.

Предстои реализиране на епизоотично изследване и следене на придвижването на домашни прасета, свързани с обитаемото място, 35 дни преди определяне на болестта.

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно.

През 2023 година организацията установи огнище на Африканска чума и в село Долни Цибър в Област Монтана.

Заболяването е доказано след лабораторен разбор в животновъден обекта вид „ персонално стопанство “, отглеждащ едно домашно прасе.

Източник: БАБХ

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР